tisdag 3 mars 2015

Blädder

"Mamma, titta!" Så strålande glad och stolt står min dotter framför bokhyllan som hon har koordinerat i färg tillsammans med sin far. "Snyggt!"

Hennes barn kommer antagligen inte att göra samma inredningsinslag i sitt rum, måhända i den tidens version av Kindle. Jag har antagligen sagt det förut men det tål att upprepas: Jag älskar pappersböcker! Tidningar och facklitteratur läser jag gärna i elektroniskt format, jag har noll emotionellt förhållande till dem men allt annat! Tänk er ett hus utan böcker! Hur i världen ska man veta vem man har att göra med?

Jag tycker om internet. Kan inte leva utan det. Men lager för lager så skalar det bort våra personligheter. Allt är snabbt, tillgängligt, man behöver inte drömma. Man kan gömma och glömma.

Min bokhylla påminner mig om vem jag är, vem jag varit och vem jag vill eller har velat vara (Så talade Zarathustra?!) Allt ligger huller om buller. Ja, sån är jag. Chick-lit, filosofi och prosa. En och annan deckare av misstag. Så vill jag att mina barnbarn skall lära känna mig när det går igenom mina fossiler om 80 år. Hoppas att pappersboken blivit böckernas vinylskiva då och att de känner att de hittat en guldgruva uppe på vinden!
3 kommentarer:

 1. Jag tentar just nu historgrafi och blev så distraherad av läsandets historia att jag måste blogga om det, hehe allt för att slippa läsa teori. Tror nog inte att läsandet kommer att försvinna någonstans och just läste jag i någon amerikansk tidning att "millennials" (gud vilken störande modeterm, wapo tar upp dom hela tiden) föredrar äkta böcker. Fast som du sa så vet man ju inte hur våra barn ser på saken. Min son vägar ofta läsa böcker, alltså han är ju ett och ett halvt och bara kastar iväg boken då. Men tex mumin pekbok på Ipad duger nog. Själv får jag skunk av dammsamlande böcker så jag föredrar att låna från biblioteket eller min bror. Win win :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant det låter! Misstänker att mina barn inte ens vet att man kan läsa böcker på ipad. Bibban e bra om man kommer ihåg att lämna in i tid, tyvärr gör jag aldrig det.

   Radera
 2. Jag älskar också pappersböcker, men jag tycker inte om att ha dom framme... Jag ger bort nästan alla när jag läst dom en gång, och dom som är kvar får ligga i ett skåp...

  SvaraRadera