fredag 31 oktober 2014

Språk

Jag har blivit fruktansvärt dålig på finska. Jag såg en gammal bekant på bokmässan som nyss har regisserat en fantastiskt fin musikdokumentärserie på yle Teema. Se den! Anyway. Ni vet hur det är när man vill berätta en massa och pratar snabbt och så fastnar man och sen ingenting. Man söker efter ord men konstiga spanska eller franska versioner ploppar upp istället för det där finska ordet man vet att finns där någonstans. Pausen blir för lång och tar liksom luften ur hela diskussionen och man flinar säger, kul att ses, snabb kram och hej då! Verkligen synd. Jag undrade efteråt varför jag blivit så till mig av mötet men insåg ju att det var språket! Min finska sucks!! När hände detta?

Jag jobbar på svenska, talar engelska hemma och har bara ett par vänner som är finskspråkiga.

Med det sagt så önskar jag verkligen att man håller alla dörrar öppna för språkundervisning i Finlands skolor. Det är kanske inte optimalt för en 11-åring invid ryska gränsen att "tvingas" lära sig svenska men då ska hen tamigfan iallafall lära sig ett annat främmande språk. Språk är inte av ondo! Varför inte börja tidigare? 4-åringar älskar ju att lära sig nya ord på främmande språk, varför inte börja redan på dagis?

2 kommentarer:

  1. Fast de börjar inte med svenska som elvaåringar utan som trettonåringar. Den bästa tiden i livet sätter de igång med att lära sig svenska...

    SvaraRadera
    Svar
    1. jamen så är det ju, jag min dummer tror ju alltid att svenska är det andra språket i Finland (sett från finskt håll). Hu, tänk om det varit en omvänd situation, då hade man bara ÄLSKAT finskan!

      Radera