måndag 25 augusti 2014

Höstsoppa

Det är ju rent tragiskt hur tvärt sommaren fick sitt slut, jag började nästan gråta när jag hittade våra badgrejer fortfarande ouppackade i väntan på nästa äventyr. Väntan lär bli ca 9 månader lång. In the meantime hittade jag fantastiskt fina butternut pumpor till ett lika fantastiskt pris på Stocka och bestämde mig på momangen att göra en höstig soppa till middag. Det blev dundergott. Man gör ungefär såhär:


Ugn: ca 180 grader celsius

Ingredienser:
2 Butternut squash pumpor ( ca 1,8kg)
1 liter Hönsbuljong
1 selleristjälk
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
1/2 paket bacon
Timjan eller Rosmarin
Kanel, chillipulver
Salt, peppar

Halvera två normalstora pumpor och gröp ur innehållet, är man jätteambitiös så kan man spara fröna och rosta dem (jättegott). 
Lägg pumpahalvorna i en ugnsform tillsammans med en morot, lite rosmarin eller timjan (båda!) och häll över lite olivolja, jag råkade ha lite chillibitar i olja från tidigare och använde det för lite extra fjung. 
Kasta in en eller två skalade vitlöksklyftor.
Strö över flingsalt. 
Baka i 1-1 1/2 timme eller tills de är alldeles mjuka.
Koka upp 1 liter hönsbuljong av god kvalitet. 
Klipp baconet i små bitar och fräs tills det är knaprigt, låt det värsta fettet rinna av på litehushållspapper. 
Hacka  ett par chalottenlökar och en selleristjälk och fräs tills mjuka i den kastrull du kommer att koka soppan i. 
När pumpan är klar skärs den upp i bitar och läggs i kastrullen tillsammans med buljongen. 
Koka upp, låt puttra en stund och kör till en puré. Smaksätt pikilite kanel och lite mera chillipulver och peppar, såklart!
Kom å ät!

Glömde naturligtvis att fota soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar